En dag på barsel #2 - hjemmebag og barnevogns-succes

Putteritualer og aftenrutiner

09b5b39e-cca6-4825-8034-faa2098be165
Putning af børn findes der vist hundredevis af forskellige måder at gøre på. Børn er forskellige, forældre er forskellige og behovene er forskellige. Men vi kan vist alle blive enige om, at sovende børn er fantastiske, ikke? 😉 Ikke kun fordi der så er ro i huset, men også fordi synet af sovende børn er noget af det mest fredfyldte at se på.

Jeg er hverken søvnguru eller ekspert på børn, men jeg er vel en slags ekspert på mine egne og deler gerne de erfaringer, som jeg har gjort mig i forhold til dem og deres søvn. Jeg har blandt andet et par ønsker om, hvordan jeg gerne vil have, at mine børn falder i søvn.

1. De skal ikke græde sig selv i søvn. Putningen kan godt involvere gråd, hvis de er overtrætte og overstimulerede, men så er det vigtigt for mig, at jeg giver dem det, de har brug for for at kunne finde ro, hvadenten det er fysisk tryghed, hvilket oftest er tilfældet med Lily Sofia, mens Carl-Emil har mere brug for at snakke dagen igennem for at fordøje indtrykkene. Det kan blive en lang affære, og ja, tålmodigheden kan sagtens ligge på et ret lavt niveau til sidst, men det er blandt andet derfor man er to – man kan tit klare en tørn mere, når den anden trænger til pause 😉

2. Jeg kigger mere på børnene end på klokken i forhold til sengetid. For herhjemme er det i hvert fald ikke rigtigt, at børn vågner tidligt, hvis de er kommet tidligere i seng. De skal som udgangspunkt puttes, når de er trætte indenfor rimelighedens grænser selvfølgelig.

Jeg putter tidligst Lily Sofia kl.18, og hvis hun ikke har sovet siden kl.15 er hun rigtig træt der. Det er altid en lidt træls overgang lige nu, hvor hun ikke altid får den sene lur, for jeg vil helst ikke have, at hun vågner senere end klokken 17. Så vi kan have seriøs ulvetime herhjemme, og aftensmåltidet kan være en anelse stressende og blive kastet ind. Det bliver heldigvis også bedre med tiden. Hvis hun er meget træt, så får hun aftensmad kl.17, og så spiser vi andre 17.30, mens hun får lidt frugt eller sidder på skødet af os. Som regel ligger hendes puttetid dog ved 19 tiden, så hun kommer i nattøjet efter aftensmad – får eventuelt et bad med Carl-Emil først, og så leger vi alle lidt i stuen og brænder det sidste krudt af. Når det er sengetid – ved 19-tiden – tager jeg hende med i et mørkt soveværelse, hvor jeg ammer hende liggende i sengen. En sjælden gang, hvis hun er meget træt, falder hun i søvn ved mig. Så ligger jeg hende over i hendes egen seng, som står lige op ad min og putter hende godt i dynen. Normalt er hun dog vågen efter at have spist, og når hun ligges i seng.

Lige nu sker der rigtig meget med hende motorisk, hun har rigtig meget uro, og så vil hun hele tiden om på maven – og det sker mange gange, selvom jeg putter dynen tæt omkring hende. Jeg prøver at bevare roen så godt som muligt og bliver ved med at vende hende om på siden eller ryggen, giver hende sutten, og så er den bedste måde for hende at falde i søvn at få min hånd at nusse med. Hun ligger altid og nulrer mine fingre, til hun sover. Jeg ligger også altid en brugt stofble ved hendes hoved. Hun sover som regel i løbet af 30-45 minutter inkl. Amning. Jeg begyndte at putte hende i egen seng, da hun var 4 måneder gammel, og det er egentlig gået rigtig fint. Nogle aftner sover hun uden vi hører en lyd fra hende, nogle gange skal hun lige have sutten et par gange, mens hun andre aftner vågner op efter en halv time, og så starter putteritualet lidt forfra. Det sker faktisk oftest, hvis hun er blevet ammet i søvn og nok ikke har registreret flytningen til egen seng og så lige nu, hvor hun har en del uro i kroppen. Jeg tager hende aldrig op ad sengen, og hun græder ikke. Hun skal bare lige have hjælp til at finde ro igen.

Carl-Emil er faktisk en noget større opgave at putte for tiden. Han trækker virkelig tænder ud nogle aftner, han prøver helt tydeligt grænser af og kan gå helt i selvsving, hvis vi ikke vil læse den samme side i en bog 25 gange! Så skal han have vand, så taber han sutten på gulvet, så skal han tisse.. Åh i ved, alt hvad han kan komme i tanke om for at trække tiden. Så der kan sagtens gå over en time, før han sover, fra vi går i gang med at putte ham. Om vi har mange rolige aftner på sofaen? Det må blive et kæmpe nej! Ofte har klokken ramt 21, før der er helt ro, og vi sidder forstenede og trætte foran fjernsynet, haha 🙂

Carl-Emil får bare godnatsang(e) og godnathistorie(r) alt afhængig af, hvem der putter ham. Jeg er klart mere skrap end Simon, og Carl-Emil ved godt, hvornår jeg mener, at nok er nok. Det kan til gengæld være sjovt at lytte på, hvor mange gange han kan snøre sin far til ekstra sange og historier 😉 Men som regel er hans puttetid 19.30. Han har heldigvis den fordel, at han kan sove længe dagen efter, nu hvor jeg går hjemme, så han sover tit til mellem kl. 7.30-8. Når jeg skal starte arbejde igen, tror jeg, vi rykker puttetidspunktet til kl.19, så der gerne skulle være ro kl. 20.

Så der er altså ikke meget hokus pokus eller nytænkning ved putningen herhjemme. Jeg tror, det vigtigste, jeg har erfaret, må være at putte børn, når de viser træthedstegn. Så går det som regel rimelig gnidningsfrit. Lily Sofia får stadig et drømmemåltid, så når jeg går i seng ved 22-23 tiden, så tager jeg hende over i sengen og ammer hende i søvne, og så ligger jeg hende tilbage i hendes seng. Det vækker hende aldrig, og det fungerede også rigtig godt med Carl-Emil. Så sover hun indtil tidligt næste morgen  – ikke uden opvågning, men uden mad. Jeg tror dog snart, at jeg vil prøve at springe dette måltid over for at se, hvor langt hun så sover. Og eftersom Carl-Emil nu også er rykket på nyt værelse, så må jeg også hellere få rykket Lily Sofia ind ved siden af. Så må jeg stå op de gange, det nu kræver, selvom det er dejligt nemt (og lidt hyggeligt) at have hende ved siden af mig 😉

a03316d6-3faf-4a12-bd63-50e9681fdd6e

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En dag på barsel #2 - hjemmebag og barnevogns-succes