Søvnstatus og træthed

10 nemme og familievenlige retter

3935a97e-3f4a-41f7-8854-70bbe627d4faBillede lånt fra Valdemars Ro

Vi kender det allesammen. Det her med at skulle finde på retter til aftensmad, som både indeholder passende mængder grønt, ikke tager for langt tid at lave og som man måske ikke skal stå i sidste øjeblik og røre sammen i flere forskellige gryder og pander. Det er i hvert fald den slags retter, som jeg går efter, når jeg sammensætter ugens madplan. Og så selvfølgelig hvad der lige er af tilbud, der hvor jeg nu skal handle ind.

Derfor har jeg lavet en oversigt over 10 retter, som vi laver rimelig ofte herhjemme i lidt forskellige variationer. Der er ikke så meget nytænkning over det, det er genkendelige og nemme retter. Jeg har linket til en opskrift på hver af retterne, som jeg har brugt ad flere omgange, og så kan man jo variere efter smag og behag, og ud fra hvilke råvarer man har i køleskabet. Om fredagen står den rimelig ofte på mad, hvor der er skruet lidt op for kulhydraterne og for den smeltede ost, men som stadig kan spises af hele familien. Pizza, burger eller i den dur. De forskellige retter er alle nogle, som jeg ved falder i god jord hos Carl-Emil, og jeg elsker, når han beder om en ekstra portion! 😉

I aften står den på kyllinge enchiladas. En ret som jeg faldt over for et halvt års tid siden, men som er blevet lavet flere gange siden, fordi den bare er virkelig lækker. Generelt er vi ret vilde med mexikanske retter herhjemme. Den kræver en smule tid i ovnen, men forberedelsestiden er ikke lang. Og så kan man lave mad til enten en ekstra portion i fryseren eller to dage i streg. Vi investerede i en Le Creuset stegeso for nogle måneder siden, og man må sige, at den virkelig er sine penge værd allerede. Vi bruger den rigtig ofte til både gryderetter, der står og simrer hele dagen, til almindelig kødsovs, en hel kylling i ovnen, og så skal jeg vist snart have taget mig sammen og have lavet et grydebrød, som også skulle være rigtig lækkert.

Her til de 10 forskellige retter.

  1. Enchiladas med kylling.  Som der er også er anbefalet i opskriften, så laver jeg ofte dobbelt portion af saucen og fryser den ned. Jeg vil ligeledes lave dobbelt portion af kyllingen i dag, eftersom de bare skal stå og hygge sig i ovnen, og så er det perfekt at bruge i en sandwich, salat eller pitabrød dagen efter. Kyllingekødet falder helt fra hinanden og bliver rigtig saftigt.
  2. Fiskefrikadeller af torsk eller laks med couscous-salat. En lækker og let ret, som ikke ligger for tungt i maven. Jeg forberede som regel både salat og steger fiskefrikadellerne på forhånd, så de bare skal lunes til aften. Jeg bruger ikke en særlig opskrift på salaten. Jeg koger en god portion couscous og putter så grøntsager i ud fra køleskabets indhold. Oftest peberfrugt, agurk, edamamebønner, ristede pinjekerner, tranebær, avokado og forårsløg. Men det er vist kun fantasien der sætter grænser, og så er det en fordel at lave en stor portion af salaten, så man har til en god frokost dagen efter eventuelt med lidt kylling. Vi spiser altid chilisovs til, det er generelt et ret stort hit herhjemme 😉
  3. Lasagne – selvfølgelig. Et hit for de fleste børn og voksne tror jeg. Denne ret kan ligeledes varieres på rigtig mange måder. Jeg har både lavet vegetar- og mexikanske udgaver, med kylling, fisk eller oksekød. Og det samme kan man variere med grøntsagerne. Jeg laver som regel en god portion kødsovs med revne grøntsager i som fx løg, squash, gulerødder, peberfrugt, spinat og friske tomater. Tilsætter altid godt med krydderier, hvidløg, flåede tomater og boullion og så lader det simre et par timer, så det får en masse god smag. Så lægger jeg lagene sammen om dagen og bager den færdig i ovnen inden spisetid. Er man mere til kartofler end pasta, kan man sagtens lave den i en mousakka-lignende udgave med tynde skiver kartofler – enten søde kartofler eller de almindelige. Det bliver også lækkert.
  4. Minestronesuppe eller kartoffel/porre suppe. Den første er som en ‘ryd ud i køleskabet’ ret sidst på ugen, eller hvis jeg pludselig har købt lidt for meget grønt, som jeg ikke får brugt. Det er den ret virkelig god til. Jeg tilsætter ofte kidneybønner, kikærter og/eller grønne bønner for lidt ekstra protein, og så er søde kartofler rigtig lækre i retten også. Hvis man lige topper med lidt pasta, creme fraiche og stegt bacon, så er det et hit! Kartoffel/porre suppe er nemt og kræver ikke meget tid eller ingredienser. Ikke desto mindre er det en dejlig vinterret, som smager godt med rugbrødscroutoner og sprødstegt bacon på toppen. Jeg tilsætter altid lidt fløde for at den bliver ekstra cremet.
  5. Pasta med kyllingeboller i tomatsovs. Lidt Lady og Vagabonden, ikke? Du kan med fordel tilsætte forskellige revne grøntsager til det hakkede kyllingekød og lave en god portion, så du har til en aften med kyllingefrikadeller. Igen skader det altså ikke at tilføje tomatsovsen et lille skvæt fløde og så godt med revet parmesan på toppen eller frisk mozarella.
  6. Kalkun/kyllingegryde med ris. Gryderetter er bestemt ikke i den kedelige kategori herhjemme, og vi elsker allesammen simremad, hvilket også var årsagen til at vi investerede i en stegeso. Jeg har heller ikke en bestemt opskrift, jeg bruger til denne ret, men vi er ret vilde med noget i stil med den klassiske ‘paprikagryde’ med fløde og pølser i. Og så sørger vi bare for at tilsætte godt med forskellige grøntsager, så vi er dækket ind på den front. Retten smager næsten endnu bedre dagen efter, hvor den har fået lov til at trække en masse smag, så det er ofte en ret vi laver om søndagen, så vi ikke skal tænke på mad mandag aften.
  7. Chili con Carne.  Den helt klassiske med hakket oksekød og lidt mørk chokolade. Det er en af mine favoritter og også Carl-Emils, der virkelig elsker alle slags bønner! Vi spiser altid guacemole og creme fraiche til og enten ris eller et godt stykke brød til.
  8. Wok med tigerrejer eller tun. Jeg elsker også asiatisk mad og det samme gør den mindste mand i huset. Forårsruller er også en af hans favoritter sammen med wokretter. Jeg bruger enten tigerrejer eller også køber jeg nogle gode tunbøffer, som jeg skærer ud i skiver og marinerer i soya, hvidløg og sesamfrø nogle timer inden. Så lynsteger jeg dem sammen med grøntsagerne og vender det til sidst sammen med de kogte nudler. Det bliver ikke meget hurtigere og nemmere. Lige toppet med lidt cashewnødder eller peanuts, lækkert!
  9. Onepot pasta retter. Det sidste nye indenfor nemme hverdagsretter måske. Det har i hvert fald vundet stort indpas herhjemme, og det er en ret som vi efterhånden har lavet mange gange på mange forskellige måder. Du kan bruge lige hvad du har lyst til eller ligger inde med af kød og grønt. Jeg er vild med denne udgave med chorizo eller også er det en ret, som er nem at lave i en vegetarudgave med fx svampe, løg, tomater og fløde. Det bliver også lækkert med en god skefuld pikantost i 😉
  10. Tikka Chicken Masala. En klassisk indisk ret at slutte af med, som virkelig smager dejligt. Vi lavede selv Masala krydderi blandingen og sørgede for at lave en dobbelt portion, så man ikke skal stå og røre de mange ingredienser sammen hver gang. Den skal vist på næste uges madplan! Vi spiser ris og naanbrød til

Jeg håber, at i kunne finde lidt inspiration i indlægget. Det er jo som sagt ikke hokus pokus retter, men det er nem og lækker hverdagsmad. Og det er jeg personligt ret stor fan af!

Jeg håber, i får en dejlig start på weekenden. Herhjemme står den på Lagkagehusets romkugler og X-faktor, når børnene er puttet! 😉

2 kommentarer

  • Lika

    Lære retter. Hvis I får mod på at prøve evt lidt nyt, så er der mange gode opskrifter på nemlig.com (også selvom man ikke bruger tjenesten)- vi skal prøve flere af i næste uge.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mette

      Tusind tak for tip, det vil jeg helt sikkert tjekke ud 🙂 God weekend!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Søvnstatus og træthed