Tilføjelser til forårsgaderoben

Vores dagsrytme

b602e94e-8d1b-4fb2-ad4a-ba3139698a5fJeg tænkte, at jeg ville skrive et lille indlæg omkring vores nuværende rutiner og rytme i løbet af dagen i forhold til søvn, mad og puttetid. For der er ved at være en rimelig fast rytme herhjemme, og det er rart at have, så man kan planlægge sine gøremål lidt ud fra det. Lily Sofia er nu 8,5 måned. Og til forskel fra Carl-Emil, så har jeg faktisk ikke rigtig haft en rytme med hende før nu, for jeg har simpelthen bare puttet hende, når hun har været træt og givet hende mad, når hun har været sulten. Det gør jeg som sådan også stadigvæk, men nu ligger det hele lidt mere fast i forhold til hvornår hvad sker.

Hun vågner som regel mellem kl. 6-7 om morgenen. Med forbehold selvfølgelig. Den kan også nogle gange være 5.30 og det sker også, at jeg får hende til at sove lidt videre ved mig i sengen, når hun vågner op, så den kan nå hen og blive 7.30. Selvom jeg ikke selv får sovet, når hun ligger med sine små sparkende ben og babyfingre, der piller i mit hår og kradser mig i ansigtet, så er det hyggeligt, og jeg ved, at jeg netop skal nyde at hun vil blunde lidt videre sammen med mig. Både fordi det er på lånt tid at hun vil putte, og også fordi hverdagen med arbejde og lidt mere travle morgener banker på døren, før vi får set og om. Vi har ikke travlt om morgenen. Vi står op, når vi vågner, og Carl-Emil får lov til det samme. At sove indtil han er frisk. På den måde har han trods alt også fået lidt godt ud af min barsel.

Jeg ammer hende stadig, når hun vågner. Jeg ved ikke, hvor længe hun gider det, for der er ikke så meget mælk tilbage at komme efter, eftersom det er den eneste amning hun får. Men det gør, at hun enten kan blunde lidt videre, eller at vi i hvert fald ikke behøver at skynde os at stå op og røre en omgang havregrød sammen, lige når hun vågner. Så er den værste appetit lige klaret, og vi kan i stedet snuppe dynen med ind i stuen og lege lidt, før Carl-Emil som regel vågner op, og vi kan spise morgenmad sammen allesammen som regel ved 7.30 tiden. Det er lidt forskelligt, hvem af min mand og jeg har afleveringstjansen. Men som regel er det afgang til vuggestuen ved 8.30 tiden, så der har været en god time til leg og til at komme i tøjet, hvor jeg også lige får ordnet et par huslige småting. Sætter en vask over, tømmer opvaskemaskinen, kommer i tøjet og får ryddet op efter morgenseancen. Hvis det er mig, der afleverer ham, så timer jeg det altid med, at Lily Sofia er klar til at blive puttet ud i barnevognen, når vi kommer hjem, hvor hun alligevel er pakket i tøjet. Det er som regel ved 9-9.15 tiden, at hun er klar til dagens først lur.

Hun sover ret præcist 30-40 minutter i den første lur. Nogle dage er hun stadig lidt træt, men jeg kan egentlig godt lide, at det er middagsluren som er den lange lur, så jeg triller hende som regel ikke i søvn igen, hvis først hun er vågnet op. Om formiddagen får vi klaret lidt småting. Får handlet ind, ordnet lidt vasketøj og får gjort aftensmaden klar. Det er også her, at vi nogle dage kører en tur i centeret eller svømmehallen eller får besøg. Hun spiser frokost mellem 10.30-11 afhængig af, hvornår hun fik morgenmad. Hun spiser meget til frokost. Ofte næsten et helt stykke rugbrød, nogle grøntsager og lidt frugt. Ellers får hun nogle rester fra aftensmaden, lidt kogt laks, kartofler og grønt. Derefter er hun som regel tilbage i hopla igen til at lege lidt videre eller gå en lille tur.

Ved middagstid omkring kl.12 kan jeg sjældent holde hende vågen mere. Hun bliver træt og pylret og vil kun sidde på armen, hvilket vist er det klassiske ‘jeg er træt’ tegn på babysprog. Har hun spist frokost allerede halv elleve giver jeg hende nogle gange en lille tår mælk i flasken eller lidt frugtsmoothie. 12.30 er der som regel altid godnat til middagsluren, og så står den på frokost til mig imens. Hun sover stadig ofte 30-40 minutter denne gang, hvorefter hun så vågner op. Jeg ved ikke, hvad der vækker hende, men det kræver i hvert fald en lille trilletur, for jeg kan se, at hun slet ikke er udhvilet endnu. Heldigvis har vi en god lang grusvej, så kan bumle hende i søvn igen. Som regel tager det mellem 5-15 minutter, før hun igen sover, og så tager hun cirka 45 minutter til en time mere.

Mellem 14-14.30 plejer hun at vågne op og være frisk og klar til at lege igen. Cirka 1,5 times lur bliver det som regel til sammenlagt, og det er jo fantastisk i forhold til de første måneder, hvor det konsekvent var en halv times powernap ad gangen. Det passer med, at vi henter Carl-Emil hjem herefter, så de sammen kan få lidt eftermiddagsmad. Det er som regel bananpandekager, en bolle og lidt frugt, som de spiser sammen ved 15-15.30 tiden. Nu er det så, at det godt kan gå hen og ramle ind i lidt ulvetime fra omkring kl. 16-16.30, hvor hun egentlig er lidt træt igen. Dog ikke træt nok til at sove, og jeg er også ved at undgå den sene lur – medmindre vi skal noget om aftenen – for det gør, at hun falder nemmere i søvn og sover mere tungt om natten. Men det foregår ofte med bæresele eller på armen og med en del klynkeri midt i aftensmads-forberedelserne, som jeg af selvsamme årsag prøver at have så vidt muligt klar på forhånd, så det ikke kræver så meget af os, og vi kan tage os af de små i stedet for at stå i køkkenet. Det er især rart, når Simon kommer sent hjem, for der kan det altså godt ende en anelse kaotisk. Nogle gange vælger jeg at give dem et bad inden aftensmad, for det elsker de begge, og det kan godt give lidt ro for en kort stund, at de sammen kan sidde og plaske lidt i vand, mens aftensmaden passer sig selv.

Vi spiser som regel omkring kl. 17.30. Lily Sofia får nu mere eller mindre alt det samme som os, og vi moser sjældent hendes mad længere, for det interesserer hende ganske enkelt ikke. Hun kan sagtens spise kartoffel- og grøntsagsmos; hun vil bare selv have lov til at spise det! Så det er på med overtræksblusen og så lader jeg hende bare spise selv. Madro så længe det varer, ikke? 😉 Vi sidder sjældent særlig længe ved bordet, for Lily Sofia er træt og Carl-Emil har ingen tålmodighed til det. Så klokken 18 er vi oftest i fuld gang med oprydningen, og vi får puttet begge børn i bad, hvis ikke det blev klaret inden maden, og derefter i nattøj. Der er dage, hvor de ikke kommer i bad. Især Lily Sofia, der ikke bliver ligeså beskidt som vuggestuebarnet, men cirka 5 gange om ugen vil jeg tro, at de får lov til at plaske i vand sammen.

Herefter skal den sidste energi brændes af inden puttetid. Vi leger altid i stuen, danser lidt rundt til musik, bygger lego og her falder der ofte lidt ro på de trætte børn. Ved 19 tiden går jeg som regel i gang med at putte Lily Sofia. Hun får cirka 180-200 ml flaske til nat, og hun drikker det hele. Bagefter er hendes 5 timers vågenperiode nok til, at hun går helt omkring, så jeg sidder ofte lige et par minutter med hende i armene, før jeg lister hende over i sin seng. Oftest er hun dog vågen, når jeg putter hende, men så sidder jeg i en stol ved siden af sengen, så hun lige har min hånd at nusse lidt med, og hun falder som regel ret hurtigt i søvn. I løbet af 10-15 minutter. Så er det Carl-Emils tur, som kommer i seng omkring 19.30. Han kræver lige for tiden noget mere tid ved putningen, så der går tit 45-60 minutter fra vi starter med at putte ham, til han sover. Vi behøver dog ikke at sidde inde ved ham hele tiden imens. Lily Sofia vågner ind i mellem op om aftenen og skal lige have sutten, men andre dage sover hun bare tungt videre. Nætterne er lidt forskellige, men vi er inde i en ret god periode med hende lige nu. Mad er der jo ikke længere noget af, så det er kun, hvis hun lige får vendt sig om på maven eller hvis hun lige skal have sutten et par gange. Hun er ret god ved os for tiden, så vi får nogle ret gode sammenhængende timer. Og så vækker hun os altid med hendes morgenpludren, når hun er frisk og veludhvilet, hvor hun står op i sengen og slår ned på sengegærdet 😉 Så kommer hun med lidt ind i sengen og putter lidt under den varme dyne med en tår mælk. Dagen starter forfra <3

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tilføjelser til forårsgaderoben