Mandagsfacts #8

Nej tak til skemad

d8857082-177b-4a34-9359-d4480cdf6ad0Kære læsere.

Jeg kunne fornemme på flere af jer, at et indlæg omkring mad til de små, der – ligesom Lily Sofia – pludselig helst vil spise selv, og dermed også siger fra overfor skemad er ret kærkomment. Lily Sofia har fra starten af helst ville spise selv. Og det har jeg til en vis grad også givet hende lov til. Mad med struktur og bid i, som hun selv kunne tage og putte i munden har været hendes favorit. Og det er jeg selvfølgelig glad for, for det har også gjort det nemmere for mig at give hende mad og at servere en masse forskellig mad for hende. Jeg har tit haft hende med i køkkenet i højstolen, hvor hun så har siddet med ved siden af og fået serveret sin mad efterhånden, som jeg fik det skåret ud i mundrette bider. Jeg har selvfølgelig serveret mos og grød de første par måneder af hendes liv, men ligeså snart jeg så, at hun selv kunne føre maden fra hånd til mund, så har jeg serveret fingermad til hende og efterhånden blev det til hele måltider.

Jeg har tidligere skrevet dette indlæg omkring idéer til fingermad. Når de gerne selv vil have lov til at røre, føle og spise, hvilket jeg helt sikkert er fortaler for, at man giver dem lov til. Ja, pasta med kødsovs er et svineri, men de elsker det. Og så er man nødt til at se fordelene i, at man selv kan få lov til at spise sin egen mad imens. Oprydningen må ske bagefter. Men Lily Sofia har i hvert fald på det seneste været ret afvisende overfor skemad. Og det eneste måltid, som hun får serveret af os med en ske, er hendes morgenmad. Havregrød eller øllebrød. Men hun begyndte simpelthen at vende hovedet væk, gribe ud efter skålen eller slog til skeen. Et ret tydeligt tegn på, at hun selv vil spise, for det var ikke selve maden, som hun var træt af. Så det måtte jeg tage til efterretning. Måske er det bare en fase. Det tror jeg måske nok, at det er, og jeg har ikke tænkt mig at stoppe helt med at servere grød for hende, for det er altså en god måde at starte dagen på for de små, og det ligger en god bund. Igår morges serverede jeg fx øllebrød for hende, men det har en lidt tykkere konsistens end det havregrød, som jeg normalt laver, har, så det fik hun lov til selv at spise. Med fingrene og lidt med ske, når jeg hjalp hende. Øvelse gør mester i forhold til ske og gaffel, så jeg er egentlig begyndt at give hende et stykke bestik i hånden til hvert måltid, og så prøver jeg at hjælpe hende lidt på vej i forhold til at få maden på krogen og ind i munden. Nogle gange lykkes det, andre gange bliver det bare brugt som trommestikker på bordet. Det er fint nok. Det skal hun nok få lært.

Men i hvert fald skal dette indlæg handle lidt om de alternativer, som jeg jo måtte granske mig frem til. Andre morgenmads-alternativer end grød. Det er ligeså vel noget, som man kan bruge til fx eftermiddagssnacks, så det er bare lidt opskrifter, som i kan bruge, som i vil, hvis i vil, og hvis behovet er der.

Som jeg viste på min insta-story i søndags, så tænkte jeg lidt på andre alternativer end havregrød, men stadig med havregrynenes gode fibre. Så derfor er havregrynsklatkager en rigtig god ide til et fint morgenmåltid, evt. serveret med lidt forskellige bær og frugter.

0a729ba7-f53e-4747-a1ac-7d63d7a6d77a

Opskriften på cirka 15-16 stykker er således:

  • 3 dl. havregrød. (Jeg laver altid havregrød på slump, så det præcise mål for dette har jeg ikke. Men forsøg at lave grøden på cirka 3 dl mælk/vand, så kan det ikke gå helt galt).
  • 1 æg
  • 1,5 dl mel
  • 1 dl vand
  • 1 tsk vanillepulver
  • 1 tsk kanel og eventuelt også lidt kardemomme
  • En halv banan
  • 0,5 dl kokosmel

Det hele piskes bare grundigt sammen og så steges de som små pandekager på panden i kokosolie eller smør.

En anden ide til morgenmad/snacks er selvfølgelig bananpandekager lavet på havregryn, banan og æg. Jeg bruger dem ofte til eftermiddagsmad, når Carl-Emil kommer hjem fra vuggestuen, for de er vilde med dem og kan nemt spise 4-5 stykker hver, som holder dem godt kørende indtil aftensmaden.

Derudover lavede jeg også nogle hindbær/gulerodsmuffins, som også fint kan bruges til morgenmad. Opskriften på dem finder i her. Jeg vil dog sige, at man til de små godt kan undlade at lave toppingen med solsikkekerne, da de godt kan være lidt hårde for dem at spise, efter de har været i ovnen. Men ellers er de virkelig lækre og saftige, så de gled også ned hos både Carl-Emil og Lily Sofia. Så har jeg frosset dem ned i stykvis og kan tage en op fra fryseren, inden jeg går i seng, så de er klar til servering næste morgen.

Derudover er jeg jo også fan af vafler i forskellige afskygninger, hvis man ejer et vaffeljern. Ellers kan man lave små pandekager i stedet. En klassiker er bananvafler, men spinatvafler er også et hit for de små. Eventuelt kan de også serveres til frokost.

Omelet – eller æg i forskellige afskygninger – er også en god ide, hvis de små kan lide æg. Lily Sofia er ikke så meget til kogt æg, men hun er vild med scrambled eggs og også en omelet. Jeg putter tit spinat, revet tomat, peberfrugt, lidt fintskåret skinke eller laks og revet ost i. Det glider ned med velbehag, og det er en nem måde at få lidt ekstra grønt i dem. Hvis man laver en stor omelet, så kan man dele dem i kvarte og fryse ned i portioner. Det fungerer fint, og så er det nemt bare at lune.

Man kan også servere tykmælk eller andre naturel mælkeprodukter for dem. Der vil man stadig være lidt udfordret på svineriet, hvis børnene ikke vil spise med ske eller mades, men hvis man blander godt med havregryn i og lidt most banan, vil konsistensen godt kunne gå an til, at de selv kan spise det. Jeg har nemlig haft lidt udfordringer med, at morgenmåltidet bliver lavet med modermælkerstatning, fordi hun ellers kun får sin flaske til nat og en tår om morgenen, som dog nærmest er fortid nu. Så hun skal jo stadig have en vis mængde mælkeprodukter, som jeg lige skal greje, hvordan jeg sikrer, at hun får nok. Dog prøver jeg at servere mælk til et par af hendes måltider, giver hende ost og andre mejeriprodukter så vidt muligt, og hvis vi så får fx kartoffelmos putter jeg også lidt et par skefulde i. Så hun er nok dækket ind.

Nogle serverer også havrefras til morgenmad. Dem bruger jeg dog mest i ulvetimen, hvor de små lige kan få en lille skål at snacke med, inden aftensmaden står på bordet. Hvis de er opblødt i lidt mælk, så er det også fint som en lille side-dish og godt som fingermad. Et helt måltid synes jeg dog ikke, at de kan udgøre, fordi de simpelthen ikke er mættende – eller måske heller ikke helt nærende nok i den alder, de nu har.

Derudover er det selvfølgelig fint at servere boller eller rugbrød til dem, hvis det er det, de helst vil spise. Denne opskrift giver nogle bløde og lækre boller, som samtidig er grove, så de også får lidt ekstra fibre indenbords. Lily Sofia er slet ikke kræsen, så hun får alt ligefra skiveskåret laks til pikantost på brødet. Eller måske lidt most banan og avokado.

Jeg håber, at ovenstående kunne give jer lidt idéer eller inspiration. For mig handler det lidt om at få forberedt nogle alternativer, som jeg kan opbevare i fryseren og så tage op efter behov, så jeg ikke skal stå om morgenen og have gang i den helt store madlavning. Tag en dag i løbet af ugen, hvor man lige får lavet lidt forskellige muligheder. Så kræver det ikke så meget på de trætte dag 😉 Hvis i har flere gode idéer, så skriv endelig en kommentar, så vi kan inspirere hinanden til nye måltider til de kære små.

Ha en rigtig god tirsdag!

 

2 kommentarer

  • Anja

    Tusind tak for inspiration. Jeg har selv en lille selvstændig pige på samme alder, som også siger nej tak til skeen. Så tak for nye idéer.
    Også tak for en blog, som tager hånd om helt almindelige hverdags tanker for en småbørns mor, det er dejligt at få bekræftet, at man er helt almindelig 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mette

      Tusind tak for din søde kommentar, Anja. Det er dejligt at kunne give lidt idéer og samtidig er jeg også glad for, at du får det – rigtige – billede af virkeligheden som mor 🙂 <3

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mandagsfacts #8