Feriestatus - billeddagbog og at komme helt ned i gear

Om urenheder, hormonspiral og en kostændring


Hej venner!

Så er vi landet hjemme igen. Det er rigtig dejligt at være hjemme igen efter en dejlig ferie. Den har været lige som jeg håbede, så jeg kan egentlig ikke ønske mig mere. Hjemrejsen var lang, men gik egentlig okay. Børnene sov rimelig godt på flyet og også lidt på toget hjem fra Kastrup, men der er rodet godt og grundigt op og ned på dag og nat for dem, så forhåbentlig får vi kørt os selv ind i en nogenlunde rytme igen. Jeg sov ikke hele vejen hjem, så jeg gik i seng kl.19.30 igår, fordi børnene var faldet i søvn og sov tungt. Så jeg tænkte at jeg hellere måtte indhente bare en anelse søvn, inden jetlagget vækkede dem igen. Kl.3.30 vågnede Lily Sofia, så nu er vi så gået på sofaen og må se hvordan vi kommer igennem denne lange lørdag 😉 Godt vi trods alt har et par dage endnu, inden hverdagen kalder igen.

I Thailand læste jeg Ole Henriksens bog ‘Perfekt hud’. Jeg fik ikke læst de lange krimier, fordi jeg blev afbrudt nærmest konstant af børnene, så denne var letlæst og nem at gå til og fra. Han skrev i bogen om forskellige hudtyper eller problemer om man vil. Hvilke produkter der kan afhjælpe de problemer, som vi måtte have ift vores hud. Jeg har skrevet om mine udfordringer før herinde og ikke mindst taget jer lidt med på Instagram. I de produkter der har gjort en forskel for mig og hvordan det er gået lidt op og ned med at få lidt balance i det hele.

Jeg ved jo godt, at hudprodukter ikke kan gøre alt. Der ligger også noget mere bag, der har betydning for det – nemlig kost og hormoner, og det er det som jeg vil komme lidt ind på i dette indlæg. For helt ærligt, så er jeg træt af at min hud driller mig. Jeg er 32 år og får ikke bare en bums, når det er den tid på måneden. Det kommer og går lidt hele tiden, og jeg er ærlig talt træt af det.

Jeg fik en hormonspiral kort efter min 8 ugers undersøgelse efter fødsel af Lily Sofia. Jeg har taget p piller før mine graviditeter, men det er stensikkert at jeg aldrig skal tilbage af den boldgade. Mens jeg tog dem, fungerede det fint, men da jeg stoppede gik der fuldstændig kuk i min hormonbalance og min hud reagerede helt vildt. Faktisk føler jeg aldrig helt den er kommet på plads siden. To graviditeter, amninger og nu hormonspiral. Der er sket lidt af hvert i min krop i de sidste 3,5 år. Så jeg har jo i baghovedet godt vist, at dette også kunne være årsagen til at jeg oplever de her udbrud, som jeg bliver ved med at få. Men den her hormonspiral skulle cirka svare til 1 p pilles indhold af hormoner  om måneden, så derfor tænkte jeg egentlig, at det ville være ok. I hvert fald at prøve. Og egentlig har det også været den eneste gene jeg har haft. Mange oplever alverdens humørsvingninger, vægtændringer og problemer med en masse forstyrrelser i hvordan de reagerer i menstruationsperioden. Sidstnævnte har jeg egentlig også. En masse pletblødninger uden nogen form for rytme i dem, som faktisk har varet over et år. De seneste par måneder er det faktisk ved at været på plads, den del af det. Med en hormonspiral kan blødning faktisk næsten udeblive, og det tror jeg måske er ved at ske for mig. Og helt ærligt, så ville det absolut ikke gøre mig noget 😉

Nå, men mine urenheder startede nok egentlig cirka samme tidspunkt som jeg fik den spiral. Det vidste jeg nok godt ville komme, men problemet er bare at de jo ikke er stoppet her næsten 1,5 år efter. Nogle bliver ved med at døje med det, men størstedelen tror jeg kommer over det efter et halvt års tid. I hvert fald hvad jeg har hørt og læst mig til.

Men lige nu er jeg der, hvor jeg har to muligheder. Eller tre. Et er at droppe spiralen. Anden mulighed er at acceptere hvordan min hud ser ud. Og tredje mulighed leder mig tilbage til Ole Henriksens bog, for der lagde han nemlig rigtig meget fokus på kosten. Jeg ved godt, at kosten også har stor betydning for ens hud. Men især kan sukker være en stor synder for urenheder, og fra hvad jeg kan læse mig til, så vil de ofte også dukke op de steder i ansigtet hvor det er værst for mig. Langs kæbepartiet og hagen samt ved tindingerne. Det er også der, hvor hormonelle udbrud oftest også udspringer, så derfor kan jeg ikke sige hvad årsagen præcist er. Men kosten er et sted for mig at starte – eller at afprøve nok nærmere. Simpelthen at kvitte sukker! Og ærligt, så er det ikke nemt for en kæmpe slikmund som mig. Men jeg spiser slik hver evig eneste dag i en eller anden form, og derfor er jeg nødt til at se om det måske kan hjælpe. For jeg vil jo egentlig helst beholde spiralen, da den fungerer fint og trods alt ikke var helt billig. Så ja. Det skal jeg så i gang med nu. Det her sukkerstop og også fokus på at skære ned for de salte ting. Det hjælper vist ikke meget hvis jeg bare dropper slik og så spiser chips i stedet 😉 Det bliver virkelig ikke nemt eller måske særlig sjovt, men igen er det noget man bare lige skal vænne sig til. Jeg er sikkert ret sukkerafhængig og får en god solid hovedpine af det her, men en lille uges tid skulle gerne kunne gøre det. Tror ret hurtigt man ser og mærker resultater.

Jeg har selvfølgelig givet den fuld gas med alt muligt på ferien, men efter jeg trådte ind ad døren herhjemme har det været slut. Den har stået på rugbrød, grovbrød, havregrød, bær, falafler, masser af grønt, bær, æg og nødder. Og masser af vand. Altså det seneste døgn. Jeg kommer ikke til at udelukke kulhydrater, men prøver at vælge de grove slags. Og så er jeg også nødt til at skære lidt ned for frugt og se om jeg kan finde andre gode alternativer. Fx nødder, et par stykker mørk chokolade (som jeg ikke kommer til at undvære), finde opskrifter på nogle sundere snack alternativer, for der bliver nok brug for det. Især nu her hvor jeg er træt kan jeg mærke, at det er lidt svært, men jeg tager lige mig selv i nakken og tænker fremad. Ser om det kan hjælpe.

I forhold til hudpleje vil jeg prøve at fortsætte lidt som jeg har gjort. Tro mig, jeg har kastet mange penge efter alverdens produkter det sidste halve års tid i ren frustration, så jeg har nok at vælge imellem. Frugtsyremasker, peeling, AHA serum og fugtboostere, så der er ingen grund til at bruge flere penge på det. Det er vist et andet punkt jeg skal tage fat på. Jeg har selvfølgelig fået en del ar i ansigtet, men dem skal jeg nok få styr på. Med dermaroller, masker eller en tur til kosmetologen. Det er jeg ikke så bekymret for.

Så ja, nu fik i lige en lille status på det. Mit lille projekt eller forsøg er det vel. Så skal jeg nok give jer  en melding på det, når jeg har prøvet det et stykke tid og se om det har nogen effekt.

Ha en dejlig weekend <3 Kh. M.

6 kommentarer

  • Anika

    Hej Mette 😊
    Jeg har præcis de samme problemer som dig, og har nu brugt lidt penge på nogle gode ansigtsbehandlinger, hvilket har virket indtil videre.. Og så har hun givet mig et råd… Jeg skulle droppe ansigtsolie, da det godt kan sætte sig som urenheder… Kan ikke lige forklare i dybden hvorfor, men føler at det virker for mig..
    Jeg fortsætter med dobbeltrens af mit ansigt om aftenen, og påfører en god natcreme. Så rens om morgenen efterfulgt af serum og så dagcreme.
    Du kan se om du kan bruge det til noget ☺️

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mette

      Hej Anika.
      Tusind tak for din kommentar og gode råd. Jeg har faktisk også tænkt at jeg skal en tur til en kosmetolog og få en snak og en behandling. Måske skulle jeg prøve at droppe olien, det bruger jeg faktisk hver nat. Bruger du samme serum og natcreme morgen og aften?

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Det kan også være en god ide, at gå udenom mælkeprodukter ☺️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Jeg oplevede meget det samme som dig. Endte med at få fjernet spiralen men urenhederne fortsatte. Det eneste der har (næsten) stoppet det er at jeg er begyndt at spise anti-inflammatorisk (holde sig bla fra sukker, spise meget hørfrø/ingefær/grønt m.m), og så har jeg nærmest droppet hudplejeprodukter. Jeg brugte også masker, peel maske og meget andet. Nu bruger jeg kun avene micellar water når jeg har haft make-up på, avene thermal kildevandsspray og avene repair creme hvis jeg har en tør plet (aldrig i hele ansigtet). Om morgenen bruger jeg ingenting. I starten følte jeg mig meget “stram” i huden, men nu er den kommet helt i balance og oplever det kun efter fxet meget langt varm bad. Hvis jeg føler huden trænger til glød har jeg en jade-rulle og en tørbørste. At give min hud den pause fra produkter og mulighed for at finde sin egen balance er det bedste jeg har gjort 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mette

      Det tror jeg du har ret i. Nogle gange er mindre bare bedst. Jeg er nok slem til at bruge alt muligt. Men jeg må hellere prøve at holde mig til et par enkelte favoritter i stedet for at ‘over-do’ 🙈 Tak for dine gode råd ift kosten <3

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Feriestatus - billeddagbog og at komme helt ned i gear