Mine bedste køb

Fingermad til din baby

9c689230-a9b4-41d4-a797-73964ceee4caJeg har både med Carl-Emil og Lily Sofia gjort ret meget i såkaldt ‘fingermad’. Jeg har ladet dem røre, smatte, smage og mose maden med fingrene, hvilket for nogle (deriblandt min kære mand og mor) kan være lidt grænseoverskridende og ja, selvfølgelig giver det et værre svineri. Men altså de gange man nu skal tørre gulv og baby af, synes jeg kommer til gavn i den sidste ende, hvor Carl-Emil ret hurtigt lærte at bruge bestik og spise forholdsvis pænt. Lily Sofia har selv siddet med maden fra hun var omkring 5 mdr gammel. Det er jo forskelligt fra barn til barn både, hvornår de er klar til grød og til fingermad, så det må man som mor bedømme ud fra eget barns lyst til anden mad end mælk.

Jeg har ikke kun kørt med BLW-principper  (hvor barnet udelukkende selv styrer, hvad og hvor meget mad der kommer indenbords) – men min fremgangsmåde er selvfølgelig inspireret derfra. Jeg har dog altid startet og suppleret med grød og mos, og så har jeg givet små stykker mad ved siden af, for at øve dem i mad mere med struktur og i tyggefunktionen. Jeg har altså heller aldrig serveret en portion havregrød og ladet dem spise den med fingrene. Der er grænser 😉 Lily Sofia har klart været både hurtigere og haft nemmere ved at lære at spise ‘almindelig mad’. Hun har en god appetit, er ikke kræsen og er god til at tygge maden. Hun foretrækker klart også selv at spise fremfor moset skemad.

Nå, nok om det. Jeg vil komme med lidt ideer til, hvad jeg har brugt som fingermad, da det er et spørgsmål der tit dukker op på Instagram. Måske kan i bruge nogle af ideerne til jeres små, og byd endelig også ind med andre ting, så vi alle kan blive klogere 😊 Og jeg kan ligeså godt sige, at barnet vil kløjs i maden ind i mellem. Jeg har altså tit dunket Lily Sofia i ryggen og endda vendt hende med hovedet nedad flere gange, men de bliver jo bedre og bedre til det, og så bliver man også mere tryg. Jeg lader hende selvfølgelig aldrig af syne, når hun spiser, og under aftensmaden snakker jeg både med Simon og Carl-Emil med øjnene plantet solidt på Lily Sofia imens 😄 Hun får mere og mere af vores mad, men hvis vi får fx pizza så koger jeg bare nogle grøntsager og kartofler ved siden af og tager noget kød op af fryseren. Jeg har små portioner liggende til hende, så det er nemt at tage op.

Her er lidt bud på fingermad inddelt i kategorier:

Grøntsager: blød avokado, agurkestænger, tomatbåde, godt kogte grøntsager af alle slags – køb eventuelt en pose brocolli og blandede rodfrugter. Så er det hurtig og nem finger- og aftensmad, som du også kan bruge til mos. Jeg har også givet hende både kogte grønne bønner og kidneybønner, som jeg har mast lidt flade. Hun får også peberfrugt og sukkerærter, men der skal man lige være ekstra obs på, at de skarpe bisser ikke får bidt et stykke af.

Brød/snacks: I starten brugte jeg de klassiske ristede rugbrødsstænger, men ret hurtigt gav jeg hende bittesmå stykker bondebrød opblødet i lidt mælk. Nu spiser hun et halvt stykke rugbrød til frokost med alverdens smørepålæg – avokado, banan, smøreost, pesto, torskerogn, leverpostej osv. Det går fint, når bare jeg skærer dem i helt små stykker. Så putter hun dem selv i munden, og jeg supplerer lidt med gaflen. Ellers får hun ofte en skorpe at sidde og bløde op og gnave i. Dem kan de få virkelig lang tid til at gå med, så der kan du måske nå at klare aftensmaden imens 😉 Jeg køber også de små poser med majs snacks i supermarkedet. De bliver opblødt i munden, så er man lidt usikker på at starte med fingermad, er de en god ide at ligge ud med. Ellers er bananpandekager et stort hit herhjemme, og de udgør jævnligt hendes eftermiddagsmåltid. Dem skærer jeg også bare ud i små stykker til hende og de er dejligt nemme at synke.

Frugt: Honningmelon og melon generelt har jeg altid brugt meget, for skrællen er som regel for hård til, at de kan tygge den over, og melonkødet er blødt for dem at synke. Derudover er appelsinebåde som regel et stort hit at suge alt saften ud af, blød pære, små bananstykker, blød kiwi, blomme, mango, forskellige slags bær og kogte æblebåde.

Kød og fisk: Lily Sofia får kød og fisk 1-2 gange om dagen. Jeg koger små kødboller til hende primært af hakket kylling og fiskefars. Derudover får hun små stykker torskerogn, små stykker laks – både laksefilet og skiveskåret, hvilket hun elsker. Hun får små stykker af indmaden fra frikadeller og fiskefrikadeller, rejer og kyllingepølser uden skind. Jeg tager mere og mere udgangspunkt i vores egen mad, så hun får variation derigennem.

Det er jo kun fantasien – og barnet selvfølgelig – der sætter grænser for, hvad man kan servere for dem. Jeg tror, at jo bredere smagsnuancer de får, jo mindre kræsne bliver de også. Jeg var selv ekstrem kræsen som lille og mange år fremover faktisk, og jeg vil så nødig at mine børn skal blive det samme, så jeg serverer også en masse for dem, som jeg egentlig ikke selv er vild med, men derfor skal de jo have det alligevel, hvis de kan lide det.

Jeg håber, at i måske kunne bruge noget af det til inspiration? Giver i også jeres børn fingermad? Kom endelig med flere bud i kommentarfeltet!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine bedste køb